Extrase din Hotărâri ale Tribunalului Arbitral și Curților de Apel

 

Curtea de Apel Constanța a stabilit ca nu mai pot fi invocate  ca motive  pentru anularea hotărârii arbitrale neregularităţile  care nu au fost ridicate  potrivit  art. 592 al. 1. cod. proc. civ. 

Neregularitățile convenției arbitrale ca motiv al acţiunii în anulare  nu  poate fi primit,  având în vedere că nu a fost invocat în faţa tribunalului arbitral. Potrivit art. 592 al. 1 din Codul de Procedură Civilă, orice excepţie privind existenţa şi validitatea convenţiei arbitrale trebuie ridicată, sub sancţiunea decăderii, cel mai târziu la  primul termen de judecată la care partea a fost legal citată.  Totodată potrivit  art.  608 al. 2  nu mai pot fi invocate  ca motive  pentru anularea hotărârii arbitrale neregularităţile  care nu au fost ridicate  potrivit  art. 592 al. 1. În consecinţă, având în vedere lipsa invocării la primul termen acordat în faţa tribunalului arbitral a aspectelor legate de validitatea convenţiei arbitrale, când partea a fost citată şi prezentă, Curtea  apreciază  că  a operat  decăderea la care face referire  art. 592 al. 1, astfel încât  acest  motiv  de  anulare a hotărârii arbitrale nu poate fi primit.

Curtea de Apel Constanța 

SENTINŢA Nr. ##/2020

Şedinţa publică de la 09 Decembrie 2020

 

Art.542 din Codul de procedură civilă ,,persoanele care au capacitate deplină de exerciţiu pot conveni să soluţioneze pe calea arbitrajului litigiile dintre ele, în afară de acelea care privesc starea civilă, capacitatea persoanelor, dezbaterea succesorală, relaţiile de familie, precum şi drepturile asupra cărora nu pot să dispună’’.

Art. 553 din Codul de procedură civilă  „Încheierea convenţiei arbitrale exclude, pentru litigiul care face obiectul ei, competenţa instanţelor judecătoreşti”. Astfel, se evidențiază principiile conform cărora arbitrajul este independent în raport cu justiția de drept comun și  că arbitrajul prevalează asupra acesteia, în situația în care a fost încheiată convenția arbitrală.

Art. 549 Cod de procedură civilă ,,convenţia arbitrală se poate încheia fie sub forma unei clauze compromisorii, înscrisă în contractul principal ori stabilită într-o convenţie separată, la care contractul principal face trimitere, fie sub forma compromisului”. Clauza compromisorie este un acord anterior oricărui litigiu intervenit între părţi, iar compromisul care are ca obiect litigii deja existente. Un compromis se poate încheia chiar dacă litigiul intervenit între părţi este deja pe rolul unei alte instanţe, astfel părţile au posibilitatea de a renunţa la soluționarea de catre instanța de drept comun şi să se îndrepte către procedura arbitrală.

 

HOTĂRÂREA ARBITRALĂ

– este definitivă și obligatorie pentru părți;

– nu este supusă apelului sau recursului. Poate fi atacată doar prin acțiunea în anulare, care se exercită în temeiul art. 608 Cod procedură civilă  numai din motive expres prevăzute de lege (nulitatea convenției arbitrale, neîndeplinirea procedurii arbitrale, încălcarea ordinii publice, a bunelor moravuri sau a unor dispoziții legale imperative);

– are efectele unei hotărâri judecătorești;

– se aduce la îndeplinire prin executare silită întocmai ca orice hotărâre judecătorească.

 

Arbitrajul reprezintă o metodă privată și alternativă de soluționare a litigiilor civile și comerciale.  Acesta funcționează în cadrul Asociației pentru Justiție Civilă și Arbitraj.

Tribunalul Arbitral justiție arbitraj alternativ

   Tribunalul Arbitral Timiș

Tribunalul Arbitral Timiș

 

Timișoara, Clădirea UJCC

Str. Barbu Iscovescu nr. 2, et. 3, C4-5, Jud. Timiș

CONTACTEZĂ TRIBUNALUL ARBITRAL